In perioada 1 - 6 Mai echipa noastra este in miniconcediul de Paste. Toate comenzile vor fi preluate incepand cu data de 7 Mai. Paste fericit!

Ghid complet 2024: Cum sa obtii stampila personalizata pentru asistent medical conform legii

Ghid complet 2024: Cum sa obtii stampila personalizata pentru asistent medical conform legii

În octombrie 2023, legea a fost modificată, impunând obligativitatea ștampilelor personalizate pentru asistenții medicali. Această schimbare a generat multe întrebări, motiv pentru care ne-am gândit să venim în ajutorul vostru cu informațiile pe care și noi le-am descoperit pe parcurs, astfel încât să nu mai pierdeți timp căutându-le prin adâncurile internetului, ci să le aveți aici, la îndemână.

Acest articol va fi structurat pe trei capitole, după cum urmează:

  1. Ce acte sunt necesare pentru realizarea parafelor profesionale pentru asistenți medicali?
  2. Cum se obțin aceste documente de către un asistent?
  3. Care sunt modelele admise de parafă și ce specificații au?
  4. Concluzie
 

Înainte de toate, aș vrea să clarific un aspect. Conform DEX:
ștampilă = Instrument format dintr-o placă de cauciuc, de lemn sau de metal, fixată pe un mâner, pe care sunt gravate un semn, o inscripție sau o emblemă, cu care se ștampilează acte, mărfuri, obiecte etc.
parafă = Ștampilă cu iscălitura sau cu numele cuiva (prescurtat sau cu inițiale); ștampilă a unei instituții.
Așadar, între ștampilă și parafă, în acest caz, nu există absolut nicio diferență. Ambii termeni sunt corecți și pot fi folosiți când vorbim de ștampile pentru instituții sau ștampile care țin loc de semnătură.

Revenind, pe 26 octombrie 2023 a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 972/2023 privind parafa profesională pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali, care stabilește faptul că ștampilele devin obligatorii pentru toate categoriile menționate anterior, precum și documentele necesare pentru obținerea și forma parafelor. Dacă doriți să citiți întreaga hotărâre, puteți da click pe ea.

 

1. Ce acte sunt necesare pentru realizarea parafelor profesionale pentru asistenți medicali?

Pentru realizarea acestor ștampile, vom avea nevoie de la voi de Adeverința pentru obținerea parafei profesionale, eliberată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Acest document va include toate informațiile necesare de care vom avea nevoie ulterior pentru a vă realiza ștampila, și anume:
a) rândul 1: numele și prenumele
b) rândul 2: titlul profesional sau, după caz, specialitatea (asistent medical generalist, moașă sau asistent medical ........)
c) rândul 3: gradul profesional (grad principal) - pentru ca acest rând să apară pe adeverința va trebui sa îndeplinești cateva criterii. În concluzie, nu toata lumea îl are.
d) rândul 4: codul de identificare profesională, format din 6 cifre, generat din RNU

Mai jos puteți vedea un model de adeverință:



 

2. Cum se obțin aceste documente de către un asistent medical?

Adeverința se eliberează pe baza unei Cereri de eliberare. Modelul cererii apare în Hotărârea publicată în Monitorul Oficial. După depunerea cererii, veți primi adeverința, care conține toate informațiile necesare astfel încât să puteți realiza ștampila dorită.

Pont!
Puteți descărca cererea dând click pe unul dintre formatele de mai jos:


 

3. Care sunt modelele admise de parafă și ce specificații au?

Există unele incertitudini cu privire la detaliile specifice pentru ștampilă, deoarece reglementările nu sunt foarte explicite. Analizând Hotărârea din Monitorul Oficial și comparând-o cu adeverința primită, am observat unele discrepanțe care sugerează o anumită flexibilitate în aplicarea normelor privind aspectul ștampilei.


Singurele lucruri prevazute clar sunt:
  • Ștampila are trei rânduri - dacă nu aveți grad principal
  • Ștampila are patru rânduri - dacă aveți grad principal
Fiecare rând, așa cum este descris în adeverință, este esențial.

Pe de altă parte, sunt o grămada de detalii care sunt interpretabile, precum:
  • Dimensiunea textului (mărimea fontului) - Legea nu prevede dimensiunea fontului (mărimea scrisului) - în concluzie, puteți cumpăra atât o ștampilă mai mică, precum Printer P20, cât și una mai mare, Printer P30, fără să fie nicio problemă.
  • Stilul fontului (felul în care arată) - Deși Hotărârea nu specifică un font anume, modelul oficial folosește fontul Arial, pe care îl adoptăm și noi
  • Chenarul (conturul ștampilei) - Nu este clar dacă chenarul este obligatoriu. Modelele oficiale au chenar, dar realizăm ștampile și fără, la cererea clienților. În ultima perioadă, cele mai multe parafe sunt cerute de voi fară chenar.
  • Culoarea tușului pentru ștampilă - Legislația nu specifică o culoare anume pentru tuș, lasând la alegerea utilizatorului
  • Numele și prenumele - În Monitorul Oficial, aceste detalii sunt scrise doar cu prima literă mare, pe când în adeverință fiecare literă este mare. Așadar, putem realiza ștampila în ambele variante.
  • Gradul profesional - Textul "GRAD PRINCIPAL" in Hotărârea publicată în Monitorul Oficial este scris cu majuscule, pe de altă parte, în adeverință, acesta are litere mici "grad principal" din experiența noastră atat prima variantă cât și a doua sunt acceptate
  • Codul de identificare profesională - Pe ultimul rând ar trebui să fie doar codul format din 6 cifre. Totuși, unii dintre voi cer să fie scris "Cod: 123456”, lucru pe care îl acceptăm și nu credem că este o problemă.



În final, îți lăsăm încă o dată toate resursele descărcabile pe care le-am folosit în acest articol și care ne-au ajutat să clarificăm aceste reguli:
- Model cerere de eliberare adeverință: Descarca PDF / Descarca Word
- Hotărârea din Monitorul Oficial nr. 972/2023 privind parafa profesională - Descarca


 

4. Concluzie

Realizarea corectă a design-ului ștampilelor personalizate pentru asistenți medicali / moașe nu este atât de strictă pe cât pare în primă instanță, dar este important totuși să se respecte minimul necesar de cerințe astfel încât să fie în conformitate cu legile naționale. Acest ghid vă oferă toate informațiile necesare pentru a obține atât documentația necesară în vederea obținerii ștampilei, cât și bune practici pe care vi le sugerăm la plasarea comenzii.
 

Atentie!
Conținutul acestui blog este bazat pe informațiile disponibile la data publicării și reflectă legislația și reglementările în vigoare la acel moment. Vă încurajăm să verificați personal orice completări sau modificări ale legislației care pot avea loc după data publicării. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru eventualele neconcordanțe sau schimbări ale legilor care nu sunt reflectate în articolele noastre. Este responsabilitatea fiecărui cititor să se asigure că informațiile utilizate sunt actuale și conform noului cadru legal.
Postarea anterioara

Suport clienti Luni-Vineri: 08:00 - 16:00

0754249442 contact@m-print.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!